Su kuyularımızın maliyeti açıldıkları ülkeye, ülkenin coğrafi koşullarına ve döviz hareketlerine göre değişkenlik göstermekte olup; su kuyusu ihtiyacı bulunan ülkelerde belirli dönemlerde açılmaktadır.
Su kuyularımız basma tulumba şeklinde değil su tesisi şeklinde açılmaktadır. Yükseltilmiş su deposu, solar sistem veya elektrikli su pompası, arıtma, çoklu musluklar vb özelliklere sahip, yüksek nitelikli ve uzun ömürlü su kuyuları açmaktayız. Ayrıca Su kuyularımız daha uzun ömürlü olması için derin sondaj yapılmakta, suyun ana damarlarına inmektedir. Bu ise sondaj çalışmalarını daha yoğun ve daha maliyetli hale getirmektedir.
Bölge nüfusu ve projelendirilen kuyunun özelliklerine göre 2.000-7.000 kişi su kuyusundan faydalanabilir.
Bölgenin ihtiyacına göre projenin içerisinde hayvanların da sudan yararlanabilmesi için yalaklar eklenmektedir. Böylece özellikle kurak mevsimlerde susuzluğa bağlı hayvan ölümlerin önüne geçirilerek hayvancılıkla geçimini sağlayan bölge insanın ekonomik kayıp yaşamaması için destek olunmaktadır.
Su kuyularımız ihtiyaca yönelik açılmakta olup şu ana kadar ihtiyaç bölgesi olarak belirlenen Çad, Somali, Uganda, Nijer ve Senegal’de hizmete açılmıştır.
Yurt dışı misyonlarımız, Türk Büyükelçilikleri, Kızılay Delegasyon Başkanlıkları, ülke ulusal dernekleri ve ülke yönetimleri tarafından Dışişleri Bakanlığımıza iletilen taleplerin ön değerlendirilmesi akabinde su kuyusu açılacak ülke ve bölgeler belirlenmektedir.
Yapılan ön değerlendirme sonrasında kuyu açılması talep edilen bölgeler için ihtiyaç tespiti ve saha etütleri yapılarak su kuyusu projeleri oluşturulmaktadır.
Talep ve ihtiyaç durumunun yanında Türk Kızılay olarak projenin hayata geçirilmesi için organizasyon kabiliyeti ve prosedürler ile izinlerin alınması süreçlerinin tamamlanması gerekmektedir.
Ülkelerde bağışa açtığımız kuyu projeleri bahse konu iş ve işlemleri tamamlanarak yapıma hazır olan projelerdir.
Afrika’nın birçok ülkesinde farklı dinlerden dahi olsa çatışmadan birlikte yaşama kültürü oldukça yaygındır. Su kuyusu açılacak yerlerde öncelikli değerlendirilen konu bölge insanın suya olan ihtiyacı ve ıstırabın dindirilmesidir. Bunun sağlanmasıyla birlikte insanların tabi olduğu din, dil ve ırk birlikte yaşama kültürü içerisinde kendi doğallığıyla varlığını devam ettirmektedir.
Bağışı alınan projeler için mücbir sebepler ile (savaş, iç savaş, doğal afet ve olaylar vb.) karşılaşılmaması halinde 45-60 gün içerisinde hizmete hazır hale getirilmektedir.
Kullanıma açılan kuyuların takip ve sürdürülebilirliğini sağlamak Türk Kızılay sorumluğundadır. Kullanılan malzemeleri gerekli kontrol, takiplerin yapılması ve mücbir sebeplerin olmaması halinde 10 yıl ve üzeri bir kullanım ömrü öngörülmektedir.
Projelendirilen su kuyusu bütçe tutarları içerisinde bağışçının kuyu açılışına katılım masrafları eklenmemiştir. Yapımı tamamlanan kuyunun resmi açılışına katılmak isteyen bağışçılarımız Türk Kızılay ekibi koordinasyonunda kendi masraflarını (uçak, konaklama, yeme-içme vb.) karşılaması halinde açılışa katılabilir. Fakat pandemi nedeniyle şu süreçte gelmenizi tavsiye etmemekteyiz.
Bağışçılarımız su kuyusu maliyetlerinin tamamını veya en az %70’ini karşıladıkları takdirde su kuyusu kendi adlarına açılmaktadır. Ayrıca bağışçılarımız su kuyusu maliyetlerinin %10 ve üstünü karşıladıkları takdirde ise bağışçılarımızın isimleri diğer bağışçılarımızla beraber tek bir kitabeye yazılabilmektedir.
Her iki örneği de aşağıda bulabilirsiniz:
Açılan kuyular yıllık periyodlarda kontrol edilmektedir. Kuyunun çalışmasına engel oluşturan bir durum olması halinde anında müdahale edilmektedir.
Açılan her kuyudan çıkan suyun analizi yaptırılmaktadır. İnsan sağlığına zararlı olması halinde sondaj sonlandırılarak başka bir bölgede yeni bir su kuyusu açılmaktadır.
Su kuyularına bağış yaptıktan sonra, iletişim bilgileriniz bizimle paylaşıldığı takdirde bağışınız alındı mesajı ve maili tarafınıza iletilmektedir. İsim hakkı aldı iseniz ya da su kuyusu kendi adınıza açılacaksa sondaj çalışmaları başladığında ve ara dönemde su kuyusunun durumu hakkında bilgi vermekteyiz.
Türk Kızılay’ın herhangi bir projesine bağış yapıp; makbuz talep ettiğiniz takdirde makbuzlar tarafınıza mail ya da kargo yolu ile iletilmektedir. Ayrıca banka yolu ile yapmış olduğunuz bağışlarda dekontunuz makbuz özelliği taşımaktadır.
Su kuyularımız mümkün olan en kısa sürede açılmaya çalışıldığı için taksitle su kuyusu açtırma gibi bir imkânımız bulunmamaktadır.
Kızılay’a nakdi olarak yapılan bağışın tamamı gider gösterilebilmekte ve vergi matrahından düşülebilmektedir.
Bağışçılarımız su kuyusu maliyetinin tamamını veya en az %70’ini karşıladıkları takdirde talep etmeleri halinde protokol imzalanabilmektedir.
Ayni malzemelerin ülkemizden kuyu yapılan ülkeye götürülmesi ya da gönderilmesi farklı prosedür ve lojistik sorunlar oluşturacağından ülke bulunan malzemeler tercih edilmektedir.