Zekat-Sadaka-Fidye

Zekât

Zekât

Kızılay, zekât bağışlarınızın ülkemizdeki ve dünyanın dört bir tarafındaki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasına vesile olmaktadır. 


Zekat bağışlarınız Ramazan ayı içerisinde ve de yıl boyunca, zekat almaya uygun  yüz binlerce ihtiyaç sahibine nakit geçim desteği, gıda veya burs olarak ulaştırılmaktadır.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunun 27.06.2014 tarih ve 510 sayılı fetvasında; "Türk Kızılay’ın zekât hesabına yatırılan paraların; Müslüman toplulukların bulunduğu ülkelerde meydana gelen tabii afet, savaş ve iç karışıklıklar yüzünden mağdur olan kimselere, temizlik, barınma, giyim ve benzeri ihtiyaçların karşılanması amacı ile ayni olarak verilmesinde dinen bir sakınca olmadığı” belirtilmiştir.

Zekâtlarınız Nerelerde Kullanılıyor?
Yapılan sosyal incelemeler neticesinde geliri asgari ücretin altında kalan, temel ihtiyaçlarını karşılamadığı resmi olarak belirlenen dezavantajlı bireylere (yaşlılar, kadınlar, engelliler, kronik hastalar, mülteciler, afetzedeler, evsizler, yetim ve öksüzler, öğrenciler, sokakta yaşayanlar, sosyal dışlanmaya maruz kalan bireyler) zekât yardımları yapılmaktadır.
  
Zekât yardımları ayni ve nakdi şeklinde tek seferlik ya da düzenli olarak; asgari geçim desteği, gıda yardımı, doğum yardımı, giyim yardımı, acil afet yardımı, barınma yardımı, eğitim yardımı, sağlık yardımı şeklinde yapılmaktadır. 

Zekat’ınızı Vergi Matrahından Düşebilirsiniz

Nakdi Zekât
Türkiye Kızılay Derneği’ne makbuz karşılığı yapılan nakdi bağış ve yardımların “tamamı” beyan edilen kazançtan (matrahtan) indirilebilmektedir. Şahsen beyanname veren kişiler de, şirket olarak beyanname veren kurumlar da, vergiye tabi kazançlarından Kızılay’a yaptıkları bağışların tamamını herhangi bir yüzde veya tutar sınırı olmaksızın indirebilmektedirler. (Gelir Vergisi Kanunu Md. 89 ve Kurumlar Vergisi Kanunu Md.10) 

Ayni Zekât
Firmalar, Gıda Bankacılığı Esaslarına göre çalışan Türk Kızılay'a yaptıkları gıda, temizlik, giyecek, yakacak, bağışlarını gider kaydedip yine vergi muafiyetinden yararlanabilir.   
 
Zekâtın Önemi Ve Faydaları
  • Zekât, sosyal dengeyi korur; sosyal adalet ve ekonomik dengesizliği düzenler 
  • Zekât, sosyal yardımlaşma sistemidir; dayanışmayı arttırır, toplumsal yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutarak karşılıklı saygı ve sevginin artmasını sağlar. 
  • Zekât, huzur ve güven ortamının oluşmasını sağlar; toplumdaki birlik ve beraberlik duygusunu diri tutar. 
  • Zekât, rızkı bereketlendirir; ihtiyaç sahiplerinin sıkıntılarının giderilmesine vesile olur. 
Zekât, toplumsal iletişimi güçlendirir; fakir – zengin vb. sınıflaşmaya engel olur, insanların birbirleri ile olan iletişimlerini kuvvetlendirerek empati duygusunu pekiştirir.  

Zekatınızı hesaplamak ve Zekat bağışı yapabileceğiniz projeleri görmek için https://zekat.kizilay.org.tr/ sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

SIK SORULAN SORULAR

İslam’ın şartlarından biri olan Zekât, dini açıdan zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda (nisap) mal sahibi kişilerin, ihtiyaç sahibi kişilere vermesi gereken miktarı ifade etmektedir.

Zekâtı verilecek malın üzerinden bir yıl geçmiş olması ve zekâtı verilecek malın bir yıllık borçtan ve aslî ihtiyaçlardan fazla olması durumunda zekât, ergenlik çağına erişmiş, hür ve aklı başındaki Müslümanlara farzdır.

Nisap, zekât gibi ibadetler için konulan asgari zenginlik ölçüsünün adıdır. Bu ölçü, altında 20 miskal (80.18 gr), devede 5, sığırda 30, koyun ve keçide 40 adettir.

Zekât hesaplaması yaparken mevcut borçlar düşüldükten sonra kalan mal üzerinden zekât oranı hesaplanmaktadır. Zekât miktarınızı aşağıdaki zekât oranlarına göre hesaplayabilirsiniz:
 

  • Altın, gümüş, para, ticaret malları ile koyun ve keçiden 1/40 oranında,
  • İnek, manda ve benzeri büyükbaş hayvanlardan 1/30 oranında,
  • Tarım ürünlerinden 1/10 oranında (aşar) zekât verilir. Eğer bir kimse bu ürünleri yetiştirirken para harcayarak sulama yapıyorsa 1/20 oranında zekât verir.
  • • Kira geliri getiren ev, dükkân, fabrika, motorlu araçlar, makine gibi malların net gelirlerinden 1/10 veya brüt gelirden 1/20 oranında zekâtvermek gerekir.

 

Zekâtın verileceği kimseler Kur’an-ı Kerim’de belirtilmiştir. Bunlar; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslam’a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlardır.

Zekât verebilecek durumda olanlara, Müslüman olmayan kimselere, Birinci derece akrabalara (Anne, Baba, Büyükanne, Büyükbaba, çocuklara, torunlara vb.) ve karı-kocanın birbirine zekat vermesi caiz değildir.

Altın ve gümüş dışındaki ziynet eşyaları üzerinden zekât verilmemektedir.

Aldıkları zekât ve fitreleri bir fonda toplayıp bunu yalnızca Tevbe suresinin 60. Ayetinde belirtilen yerlere sarf ettikleri bilinen ve kendilerine her bakımdan güvenilen kimseler eliyle yönetilen dernek, vakıf, kurum ve yardımlaşma fonlarına zekât ve fitre verilmesinde dinen bir sakınca yoktur.

Zekât, elden verilebileceği gibi, vekâleten veya havale/eft yoluyla da verilebilmektedir.

Barınma, giyecek ve yiyecek gibi hayatın güvenli ve sağlıklı bir şekilde devamı için gerekli olan asli ihtiyaçların temin edilmesi için yazılı ya da sözlü bir taahhüde giren kişilerin zekât vermesi gerekmemektedir.

Zekât yıl boyunca istenilen zamanda verilebilir.


 
Türk Kızılay olarak, destekleriniz için tüm ihtiyaç sahipleri adına teşekkür ederiz. ​Ayrıca diğer insani yardım çalışmalarına bağışta bulunarak da Kızılay’a destek olabilirsiniz.

Kızılay’a Nasıl Bağış Yapabilir​siniz?
  • Türk Kızılay internet sitesi üzerinden Kredi Kartı/Banka Kartı kullanarak elektronik işlemle,
  • Bankalarda bulunan Türk Kızılay bağış tahsilât sistemi ve bağış hesaplarından (Banka Hesap Numaraları),

    * Ziraat Bankası TL hesap bilgileri;
    IBAN: TR48 0001 0021 1000 0028 6852 54  Kopyala  
    ALICI ADI / UNVAN: TÜRKİYE KIZILAY DERNEĞİ Kopyala
    SWIFT: TCZBTR2A Kopyala

    * Ziraat Bankası Frankfurt hesap bilgileri;
    EURO IBAN: DE26 5122 0700 1080 0000 01 Kopyala
    ALICI ADI / UNVAN: TÜRKİYE KIZILAY DERNEĞİ Kopyala
    KONTO NO: 1080000001 Kopyala
    BLZ: 512 20 700  Kopyala
    SWIFT: TCZBDEFF Kopyala
     
  • 168 Türk Kızılay ücretsiz danışma ve bağış hattından,
  • Kızılay Mobil Uygulaması ile, İndirmek İçin: App Store - Google Play
  • Ülke genelindeki tüm Kızılay şubelerinden bağış yapabilirsiniz.
Bağışlarınızın takibini, web sitemizin bağış sekmesinde yer alan “Bağış Takibi” bölümüne, T.C. Kimlik numaranızı girerek yapabilirsiniz.
Bağışlarla ilgili daha fazla bilgi almak için 168 Çağrı Merkezimizi arayabilirsiniz.
Sehven yapmış olduğunuz bağışlarla ilgili 1 ay içerisinde iade talebinde bulunabilirsiniz.

Diğer İletişim Kanallarımız
Türk Kızılay Bağış Yönetimi Direktörlüğü E-mail: bagis@kizilay.org.tr
Türk Kızılay Kurumsal WhatsApp Hattı:+90 552 150 1868

 

BAĞIŞ TUTARI:

.00
Varsa sizi yönlendiren şube ya da temsilcilik:

BAĞIŞÇI BİLGİLERİ:

Giriş Yönteminizi Seçiniz

İsterseniz giriş yapmadan da devam edebilirsiniz!

Bilgileriniz bizim için değerlidir. Lütfen tüm alanları eksiksiz doldurunuz. "*" ile işaretlenen alanlar zorunludur!


ÖDEME BİLGİLERİ:

Kartınızdan Çekilecek Tutar :0 ₺

Banka sistemimiz 3D Secure ve 1024 bit SSL şifreleme ile güvenliğinizi sağlamaktadır.