Fidye, güçsüzlük, düşkünlük gibi durumlardan dolayı bazı ibadetlerin yerine getirilememesi ya da ibadetin edası sırasında birtakım kusurların işlenmesi halinde ödenen dini-mali bir yükümlülüktür.
Kızılay’a yapacağınız fidye bağışlarınız, Ramazan ayında başta deprem bölgesinde olmak üzere dünyada ve ülkemizde bulunan ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen fidye miktarı 180 ₺’dir.
FİDYE yazıp 1877'ye SMS göndererek de destek olabilirsiniz. (1 SMS=180 TL)
Siz değerli iyilik elçilerimiz belirlenen miktardan (180₺’den) az olmamak şartıyla dilediği kadar fidye bağışında bulunabilirsiniz.
SIK SORULAN SORULAR
Fidye Nedir / Oruç Fidyesi Nedir?
Fidye ya da oruç fidyesi, güçsüzlük, düşkünlük gibi durumlardan dolayı bazı ibadetlerin yerine getirilememesi ya da ibadetin edası sırasında birtakım kusurların işlenmesi halinde ödenen dini-mali bir yükümlülüktür.
Kimler Fidye Verir? / Oruç Fidyesini Kimler Verir?
Sağlık sebepleri ya da başka sebepler neticesinde oruç tutamayan kişiler, oruç tutamadığı her güne karşılık Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirtilen miktarda fidye öder.
Fidye Nasıl Hesaplanır? / Oruç Fidyesi Nasıl Hesaplanır?
Fidye / Oruç fidyesi her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanmaktadır. Fidye bedeli fitre bedeli ile aynı olup, 2025 yılı için bir günlük fidye bedeli 180 ₺ olarak belirlenmiştir.
Fidye Kimlere Verilir? / Oruç Fidyesi Kimlere Verilir?
- Temel ihtiyaçlarını karşılayamayan yoksul ve düşkünlere,
- 2. veya 3. Derece veya kan bağı olmayan akrabalara,
- Borcu olanlar ve borcu düşüldüğünde nisap miktarından daha az malı bulunan kişilere Fidye verilebilir.
Fidye Kimlere Verilmez? / Oruç Fidyesi Kimlere Verilmez?
Fidye, dedeye, anneye, babaya, büyük anneye, toruna, hanıma, evlada ve Müslüman olmayanlara ve zekât verebilir durumdaki kişilere verilmez.
Fidye / Oruç Fidyesi Hayır Kurumlarına Verilebilir Mi? Fidye / Oruç Fidyesi Bağışı Caiz Midir?
Aldıkları zekât, fidye ve fitreleri bir fonda toplayıp bunu yalnızca Tevbe suresinin 60. Ayetinde belirtilen yerlere sarf ettikleri bilinen ve kendilerine her bakımdan güvenilen kimseler eliyle yönetilen dernek, vakıf, kurum ve yardımlaşma fonlarına fidye verilmesinde dinen bir sakınca yoktur.
Fidye / Oruç Fidyesi Havale Yoluyla Ödenebilir Mi?
Fidye ya da oruç fidyesi elden verilebileceği gibi, vekâleten veya havale/eft yoluyla da verilebilmektedir.
Fidye Ne Zaman Verilir? / Oruç Fidyesi Ne Zaman Verilir?
Fidye / oruç fidyesi, Ramazan başlangıcında, Ramazan içerisinde ya da sonunda da verilebilmektedir.
Oruç fidyeleri Ramazan ayı içerisinde düzenli verilebileceği gibi, Ramazan sonunda toptan olarak da verilebilir. Ramazan ayında ödemesi gereken fidyeyi henüz ödeyememiş kişiler Ramazan ayından sonra bu fidyelerini ödeyebilirler. Henüz ulaşılmamış olan gelecek Ramazan ayı için farziyet oluşmadığından önceden fidye ödemesi yapılamamaktadır.